
NOTEN
NOTEN EN TONEN
De eerste bouwstenen van muzieknotatie zijn noten. Maar wat is het verschil tussen noten en tonen?
Het is zoals het alfabet: letters zijn symbolen om gesproken woorden op te schrijven. Zo is het ook met muziek. Noten zijn de symbolen om gezongen of gespeelde tonen te noteren.
Een toon HOOR je, een noot SCHRIJF je!
HOE ZIET EEN NOOT ERUIT?

Een noot ziet eruit als een bolletje. Afhankelijk van hoe lang deze noot duurt, is ze al dan niet ingekleurd in het zwart en/of heeft ze wel of geen stok aan de zijkant. Dit komt duidelijk aan bod op de webpagina over ritme.
WAAR NOTEREN WE DIT?
De bolletjes betekenen niet zoveel op zichzelf. Ze hebben een referentiekader nodig, iets dat duidelijk maakt wat het bolletje representeert. Daarvoor heb je de notenbalk. Die heeft 5 horizontale lijnen. De plaats van de noot op de notenbalk bepaalt over welke noot het gaat.

DE SOLSLEUTEL
Aan het begin van de notenbalk staat ALTIJD een sleutel. Je kunt hem zien op de afbeelding van de notenbalk. Vooraan staat de solsteutel. Hij geeft aan op welke lijn van de notenbalk de noot 'sol' zich bevindt. Dat zie je aan de binnenste krul van de solsleutel. Die start op de tweede lijn als je onderaan begint te tellen. Op deze lijn ligt de sol!
Er zijn nog andere sleutels maar wij houden het voorlopig bij de solsleutel.
De noot sol weet je ondertussen al liggen, maar waar liggen dan de andere noten? Dat ontdek je op de volgende pagina!